Fotobokspriset | 5 Febr 2020

De nominerade till Svenska Fotobokspriset 2020

Fem fotografer och fem böcker är nominerade till Svenska Fotobokspriset 2020. Den 11 mars avslöjas vem som vinner. Foto: Tove Falk Olsson.

De nominerade till Svenska Fotobokspriset 2020

De nominerade är:

  • Jesper Waldersten, All Over (Bokförlaget Max Ström). Formgivning Patric Leo.
  • Maja Daniels, Elf Dalia (Mack Books). Formgivning Maja Daniels och Léo Favier.
  • Märta Thisner, Drunk in Love (Journal). Formgivning Märta Thisner, Gösta Flemming, Johan Lindberg.
  • Stephen Gill, The Pillar (Nobody). Formgivning Greger Ulf Nilson.
  • Theo Elias, Smoke (La Fábrica). Formgivning Theo Elias och Heikki Kaski.

Vinnaren tillkännages på fotoboksgala den 11 mars på Bio Rio i Stockholm. På plats presenteras samtliga nominerade författare och deras böcker under ledning av kulturjournalisten Ika Johannesson, det blir också musik med Amanda Fritzén & Viktor Brobacke och efterföljande mingel i baren. Vill du säkra en plats anmäl dig redan nu? Till anmälan

Redan klockan 16:00 samma dag inleder vi firandet med en föreläsning av den amerikanska fotografen Susan Meiselas, en av världens främsta fotografer inom den humanistiskt dokumentära genren. Fri entré. Till anmälan

Till pressmaterial för de nominerade

Kort om de nominerade:

I Jesper Walderstens senaste bok All Over har han låtit kameran följa med i skapandet. Det är processen som står i fokus när Waldersten bjuder in betraktaren till frågeställningar som hur blir ingenting plötsligt till? Han rör sig i ett brett spektrum av konstformer, från måleri och teckning till poetiska texter. Många av bilderna i boken har fotograferats i flera lager. De har skrivits ut, fotats, förändrats och fotats igen och igen, och igen.

Maja Daniels är nominerad för sin personliga tolkning av Älvdalens annorlunda, högst levande, kulturarv och språk. I debutboken Elf Dalia är det mystiken kring trakten och den bevarade älvdalskan, ett språk som talats i hennes familj i hundratals år, som skildras. Med sina egna fotografier, ofta trolska och diffusa, i kombination med bilder tagna 100 år tidigare av älvdalsprofilen Tenn Lars Persson, skapar Daniels en visuell dialog som synliggör språket.

I Märta Thisners debutbok Drunk in Love skildras ett urbant, ungt innerstadsliv. Under 15 år har Thisner fotograferat människorna i sin absoluta närhet med fokus på det oväntade, det som händer i mellanrummet och det som ingen märker. Till en början möts betraktaren av det glada, vilda och härliga från festen och livet, men i boken syns även ett vemod och en längtan efter gemenskap och kärlek, skildrat i en tid då allt kan hända.

Stephen Gill har i sin bildserie och bok, The Pillar, lyckats locka ner fåglarna från skyn genom att skapa en liten landningsplats och scen till dem. Han placerade en liten stolpe i marken och alldeles intill monterade han en kamera med rörelsesensor. Under fyra års tid har Gill följt och fotograferat fåglarna på den lilla scenen, som var och en, på helt olika sätt, bidrar till bildernas dramatiska uttryck.

Theo Elias bok Smoke ger en dramatisk svartvit skildring av sökandet efter tillhörighet i en tid av kaos. Ensam, på jakt efter en plats i världen, reste han till Island med sin kamera. Det är människorna han mötte på gatan, det isländska dimmiga landskapet och otaliga cigarettstunder med främlingar, som är motiven i Elias tidlösa, poetiska bildvärld från Island.

De fem nominerade har utsetts av en jury bestående av:
Helena Blomqvist, konstnär, Ashik Zaman, chefredaktör och curator, Linda Bergman, konstnär och fotograf, Micke Berg, fotograf, och Patric Leo, grafisk formgivare.
Patric Leo har inte deltagit i diskussionen eller beslutet kring nomineringen av Jesper Walderstens bok All Over. 

Här hittar du mer information om de nominerade, pressmeddelande, biografier och pressbilder.