Fotobokspriset | 10 Mars 2018

Jenny Rova vinner Svenska Fotobokspriset 2018

Tidigare älskare porträtterar Jenny Rova i hennes vinnande bok.

Jenny Rova vinner Svenska Fotobokspriset 2018

”Ett utlämnande och ömsint verk som i sitt enkla och originella koncept både komplicerar rollen som fotograf och samtidigt skildrar en kvinna som undersöker den manliga blicken och tar kontroll över den”. – Juryns motivering.

På lördagskvällen, den 10 mars, stod det klart att Jenny Rova vinner Svenska Fotobokspriset 2018. Bland fem nominerade fotoböcker och deras författare tog Jenny Rova hem vinsten med sin bok Älskling – A self-portrait through the eyes of my lovers (b.frank books). I sin vinnande fotobok har Rova låtit högst privata bilder, tagna av tidigare pojkvänner och älskare, utgöra grunden i boken. 

Svenska Fotobokspriset delas ut årligen av Svenska Fotografers Förbund. Vinnaren tilldelas en prissumma på 60 000 kronor.

Nio pojkvänner hann det bli för Jenny Rova under en 25-årsperiod från 19 års ålder fram till idag. Tanken med projektet Älskling var att utforska ett självporträtt utifrån andras ögon. Boken handlar också om hur vi låter oss påverkas i vilka vi är och hur vi ofta bygger en identitet genom hur andra ser på oss. Det som började som ett utvidgat självporträtt blev för Rova snabbt ett intresse för blicken som förälskelsen ger. Och dessutom insikten att hon låtit sina livsval följa kärleken. Så också idag i hemmet i Zürich.

Jenny Rova inledde sin bana som fotograf vid 21 års ålder då pojkvän nummer två gav henne en kamera och lärde henne de första grunderna i fotografi. Gemensamt för alla Rovas fotoprojekt är just den personliga utgångspunkten och hon intresserar sig ofta för vad som är djupt personligt och privat och vad som anses som allmängiltigt. I nya Fotoboksprisvinnande boken Älskling – A self-portrait through the eyes of my lovers, är det hennes egna kärleksliv som blir allmängiltigt.

Jenny Rova är den 22:a att ta emot det Svenska Fotobokspriset som instiftades år 1996 av fotoförfattarsektionen inom Svenska Fotografers Förbund. Priset inrättades för att lyfta och inspirera svensk kvalitativ fotoboksutgivning. Övriga fyra nominerade belönas med 10 000 kronor var.

De övriga nominerade:
Gunnar Smoliansky – Diary (Johansson & Jansson AB)
Stephen Gill – Night Procession (Nobody)
Inka och Niclas Lindergård – The Belt of Venus and the Shadow of the Earth (Kerber Verlag)
Stefan Bladh – Hidden Kingdom (Nouvel Publishing / Kerber Verlag)

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta:
Moa Abrahamsson Byström, Abby PR, moa@abbypr.se, 070-791 20 00
Magnus Westerborn, Fotoförfattarna, magnus.westerborn@sfoto.se, 070-626 33 88

Pressbilder och pressmeddelande