Nyheter | 8 Sept 2008

Joakim Lloyd Raboff gräver där han står med böcker om Hamnen

Joakim Lloyd Raboff är en svensk-amerikansk fotograf med studio och bostad i Västra Hamnen i Malmö. I sin nya bok om Västra Hamnen gräver han alltså där han står. Och det är fler böcker om hamnen på väg. Hans berättelse om böckerna formar sig till ett skolexempel på hur dagens fotografer kan arbeta med nya affärsmodeller för att få göra det de vill göra - frigöra energi/pengar för att genomföra egna projekt. Här finns mycket att lära.

Joakim Lloyd Raboff gräver där 
han står med böcker om Hamnen © Joakim Lloyd Raboff

Joakim Lloyd Raboff har bott i Sverige till och från sedan 1981. Modern var svenska och fadern amerikan. De träffades i Los Angeles där han är född och uppvuxen. Efter ett antal år i Göteborg flyttade han och hustrun Charlotte till Malmö där de bor tillsammans med dottern Elle (8 år).
- Som resereporter/fotograf gör jag ganska många tjänsteresor och att ha Kastrup så nära är guld värt. Och tack vare att Västra Hamnen invigdes för ungefär sju år sedan har vi också hittat ett av de mest inspirerande platser som finns att bo på i Malmö – och kanske i Sverige.
Joakim Lloyd Raboff arbetar både som skribent och fotograf och till uppgragsgivarna hör t ex Aftonbladet, Allt om Resor, me&i, HSB, Sydsvenskan, Turning Torso Meetings, IKEA, Trelleborg.
I sin atlejé Western Harbour Studio, ställer han ut några av sina bilder och säljer dem även som fotokonst till inredningsföretag och till offentliga miljöer.

Ljumt intresse från förlagen

För ungefär fyra år sedan började idén om en bok om Västra Hamnen växa fram. Han berättar:
- Jag hade då dokumenterat området, som jag och familjen bor i sedan 2002, och levererat bilder till bl a HSB Malmö och så småningom marknadsavdelningen på Turning Torso. 1999 anlitade HSB mig och hyrde en helikopter så att jag skulle kunna dokumentera utsikten från några olika våningsplan för tilltänkta boende i skrapan.
När Joakim Lloyd Raboff väl bestämt sig för att ge ut boken, tog han kontakt med några förlag för att kolla intresset. Svaren han fick var i bästa fall svala så han beslutade sig för att ge ut boken genom sitt eget företag, Raboff AB.

Flera nappade direkt

- För att hitta ett sätt att finansiera tryckkostnaden, kontaktade jag flera företag med verksamhet i eller kopplingar till Västra Hamnen för att höra om de skulle kunna tänkas köpa en fotobok om området. Flera nappade direkt och en sponsringsmodell växte sakta fram.
Han producerade till slut två upplagor av den första fotoboken, kallad, Västra Hamnen 2005/The Western Harbour 2005.
En upplaga där varje sponsor erhöll ett uppslag med lite text, en bild och deras logotyp samt webbadress. Den andra upplagan var helt "ren" och hade några fler bilder istället för sponsorsidor.
Av sponsorupplagan fick var och en av de sex medverkande företag 100 exemplar av boken som tack för sin medverkan och sitt bidrag till trycket på 10 000:-.
Varje upplaga trycktes sedan i 1000 ex vardera och sammanlagt blev det alltså 2000 böcker med hårt omslag och 100 sidor.
- När första boken väl kommit ut hörde flera företag och organisationer av sig till mig och jag fick beställningar på ytterligare 1500 böcker som då trycktes några månader senare. Dessutom var det många företag som köpte loss enskilda bilder från boken.

Mycket jobb – men väldigt roligt

Det var naturligtvis en del arbete med att hålla koll på upplagor, leveranser, fakturor och att sedan se till att alla bokhandlare i Malmö fick möjlighet att köpa boken innan den sålde slut.
- Men för det mesta var det fantastiskt roligt och kicken av att ge ut sin allra första fotobok var enorm. Att den dessutom gick åt som smör i solsken gjorde ju inte glädjen mindre!
Format och upplägga samt affärsmodellen med sponsrande företag har han sedan återanvänt i de två efterföljande böckerna – som också tryckts i ungefär samma mängd som den första.
Nästa bok i serien om Västra Hamnen är redan under förproduktion och kommer ut tidigt nästa år. Enda skillnaden mot de tre tidigare böckerna blir att den kommer att innehålla mer fakta kring området.
I våras kom ytterligare en bok om Västra Hamnen ut.
- Upphovsmännen kontaktade mig inför den produktionen och undrade om jag kunde tänka mig att bidra med bilder till deras bok. När jag hörde av mig och berättade att jag också gett ut böcker om Västra Hamnen, avslutades korrespondansen. Det var synd tycker jag.
Deras bok om området innehåller, anser han, tyvärr bilder av förvånansvärt dålig kvalité – rent fotografiskt, i beskärningar och dessutom är trycket nästan pinsamt dållig.
- Och som amerikan skäms jag över översättningen. Men själva idén var god och jag kommer att låta min nya bok hämta inspiration från deras upplägg.

Kameratrustning:
- Bildmaterialet har jag plåtat med några av Canon:s digitalkameror. Nu till senaste boken med Canon EOS 1D Mark III och G9. Jag redigerar i Lightroom och Photoshop (CS3) på en iMac 24" eller Macbook Pro 17".
Joakim Lloyd Raboff poängterar att han gärna delar med sig till kollegor av sina stundtals hårt förvärvade kunskaper i bokutgivning. Det är bara att höra av sig alltså och "cut corners" ("kapa hörnen") i bokutgivningsprocessen!

http://www.westernharbour.com