Recension | 31 Dec 2002

Anna, Amerikan mummu

Anna, Amerikan mummu

Anna, Amerikan mummu
Nina Korhonen
Journal

VÅREN 1959 TOG Anna flyget till New York med några hundra dollar på fickan och påbörjade sin dröm. Att hon kom till Amerika var en gåva från maken Kalle.

Nina Korhonen berättar i sin senaste bok om sin mormor Anna, utvandrad från finska Tammerfors, som tog sig möjligheten att resa till det stora landet i väst. Anna, Amerikan mummu är berättelsen om drömmen om Amerika för en finländsk arbetarkvinna på 1950-talet som så småningom hamnar i Finntown , en liten del av Brooklyn.

Fyrtio år gammal får Korhonens mormor beskedet att hon är för gammal för att fortsätta sitt arbete vid textilfabriken i Finland. Maken Kalle blir kvar i Finland men besöker Anna varje vinter och Anna kommer till honom om sommaren. Tillsammans i USA förevigar Kalle deras liv med sin kamera. När Kalle dör 1985 ärver Nina hans kamera. Några år senare beslutar hon sig för att fortsätta att porträttera sin mormor.

Det är lika bra att säga det med en gång – jag har svårt för bilder på äldre människor som ikläder sig roller och poser som man vanligtvis finner hos barn. Men Nina Korhonen lyckas på något sätt att gestalta det lekfullt och framför allt ömsint. Hon balanserar finstämt och kärleksfullt och hon lyckas återkalla känslan och fånga minnet av sin barndoms förhållande till sin mormor i bilderna. Man kan spåra influenser av den amerikanska fotografen Diane Arbus i Korhonens arbete. Det är inte något manér men det finns en air av Arbus runt bilderna, som en igenkänning snarare än som belastning.

I bilderna möter vi en åldrad mormor men som ändå med en flickas iver och nyfikenhet tar för sig av livet. Hon utstrålar – ge mig extra allt och lite till. Aktiv och livshungrig upplever hon världen på sitt sätt. En mormor som sökte ett annat liv och fann det.

Trots att hon tillbringade halva sitt liv i ett annat land bevarade hon delar av sitt finska ursprung närmast sitt hjärta. Detta visar Korhonen med små medel som när mormor i sitt vardagliga liv höjer sin morgonkopp med kaffe så är den givetvis av finsk härkomst som hon själv: en blåvit kopp av märket Arabia.

Korhonens bok om sin mormor är en hyllning till en kvinna som fick chansen att uppleva en dröm, en dröm som varade i fyrtio år. Anna dog i cancer 83 år gammal men minnet av henne lever kvar i Korhonens bilder.

EVA BRANDT