Recension | 30 Mars 2022 | Tommy Arvidson

Rättelse- recension av Red/January av Theo Elias

Tyvärr blev det en miss med skribenter i förra numret. Recensionen av Theo Elias nya bok är skriven av ingen mindre än Tommy Arvidson. Här är recensionen igen i sin helhet med rätt namn./ hälsar redaktören som ber om ursäkt/ Jenny Morelli. 

Rättelse- recension av Red/January av Theo Elias

Foto: Theo Elias.

Theo Elias
Red/January 2021
Formgivning: Theo Elias
Förlag: Theo Elias, 2021

Den svenska vintern ligger som en tung bordunton över boksidorna. Snorhala vägar med spår efter en sladdande epatraktor, snötyngda grenar i natten. Kanske hade boken inte kunnat bli till utan den svenska vintern. Egentligen handlar den om längtan, sviken kärlek, frustration och om händers betydelse. Boken inleds med ett citat. En läkare berättar om en lyckad handoperation på en handlös patient ”vi återskapar allt som är associerat med händerna, som identitet, integritet och intimitet”. Bilder på händer som söker varandra. Nakna kvinnor vänder ryggen åt betraktaren och ensamma män skyndar bort i vinternatten.

Den röda färgen återkommer igen och igen, ilsket målad över fotografierna. Här finns blinkningar till amerikanska fotografkollegor, de spretigt ristade texterna, den där nakna taklampan. Tristessen ligger på lur i form av svarta, diffusa dimmor samt bilder vända till negativ. Bokomslaget är gjort med en grov risograph-teknik. Som läsare lämnas man med ett ovisst hopp om att kärlekssorger, och för den delen vintern, går över.   

Tommy Arvidson