Kent Klich/ Killing time
Vi går tillbaka fem år i tiden. Kent Klich presenterar boken ”Gaza Photo Album” och visar bilder på utbombade hus i Gaza. Jaber Wishah som är vice direktör för Palestinska centret för mänskliga rättigheter berättar i boken om en resa med sin pappa 1974. De reser tillbaka till byn varifrån hans familj hade blivit fördrivna 1948 när staten Israel bildades. När de närmar sig byn upptäcker hans pappa att landskapet inte är sig likt, det finns inga hus, inget liv. Väl framme där det en gång i tiden fanns en by säger han: Leta efter brunnen. När de till slut hittar den, tittar han på solen tar ut en riktning, stegar, faller ner på knä bredvid ett träd och säger: Här är vårt hem.
Konflikten har pågått sedan dess och Kent Klich har skildrat intrånget i det privata livet under tio år. Med boken ”Killing Time” sammanfattar han livsvillkoren i Gaza, ett civilsamhälle i konstant belägring.
Redan omslaget ger oss en föraning om vad som väntar. Titeln ”Killing Time” tillsammans med en bild på en man som vi inte riktigt vet om man vilar (dödar tid) eller är död. Mannen heter Gareeb Abed, en advokat som filmade sig själv med sin mobiltelefon. Boken handlar just om väntan mellan bombningar, utan jobb och framtidshopp, om att slå ihjäl tid och om år av våldsamheter. Gareeb Abed dödades när han arbetade på polisens huvudkontor i Rafh under första dagen av operationen ”Gjutet bly”, en israelisk militär offensiv den 27 december 2008 till 18 januari 2009.
Kent Klichs nya bok är en emotionell berg- och dalbana. Boken börjar till synes harmoniskt. Svartvita bilder på områden där vardagen pågår. Några av bilderna har en stark symbolisk laddning. En man som bär på ett träd där rötterna spretar, på väg någonstans. En fotostudio där man kan byta bakgrund och låta sig fotograferas mot ett böljande hav av blommor eller ett öppet hav. Drömmen.
Därefter följer en serie bilder från buffertzonen som Israel har etablerat på palestinsk mark. Ett slags ingenmansland där israelerna ger sig själva rätten att skjuta de Gazabor som tar sig in i zonen. I nästa kapitel bläddrar vi i fotoalbum som har tillhört familjer som har bott i Gaza. Har bott. Innan bomberna föll. Lekande barn, förälskelse, vänskap. Så återigen död och sönderfall. Men också ilska, motstånd och protest.
Nästa kapitel är en serie stillbilder från mobilfilmer av boende i Gaza, före, under och efter dagarna av operationen ”Gjutet bly”. Väntan, timmarna som går, väntan på vad då? En fredlig framtid, en väg därifrån, en stilla bön om att få leva. Mobilbilderna blir ett slags testamente över förlorade liv. Judith Butler skriver i bokens förord om kameran som följer familjealbumets konventioner även när det inte längre finns någon familj.
Kent Klich visar också bilder som finns med i Gaza Album från 2012, de ödelagda hemmen. Nakna fönsteröppningar, den intensiva solen som letar sig in i mörkret, visar skotthål, krackeleringar och raserade väggar. De utbombade husen berättar om en vardag, trots att det inte finns någon röst. Rösterna har antingen tystnat efter en bomb, en kula eller en resa utan återvändo. Ett fåtal boende har flyttat tillbaka, till ruinerna utan möjlighet att bygga upp på nytt eftersom Israeliska myndigheterna införde restriktioner på införsel av byggnadsmaterial.
Som i alla Kent Klichs projekt finns en närvaro och ett engagemang. Kent Klichs berättelser om förvisning och plötslig död ger oss tid att tänka oss in i Gareebs och hans familjs situation.
Det är det konsekventa arbetet över tid som är styrkan i Kent Klichs gärning, precis som hos den holländska duon fotografen Rob Hornstra och journalisten Arnold van Bruggen som har följt utvecklingen inför OS i Sochi under flera års tid. Både Klich och Hornsta får oss förstå smärtan av att förlora sina nära, av en vardag där rädslan hela tiden finns närvarande. ”Killing Time” är en viktig bok, det kan också vara en bok för landets skolor, en bok i historia, om etik och moral, konflikter, religion, utanförskap eller tillhörighet.
Jaber Wishah avslutningsord i boken ”Gaza Photo Album” sammanfattar tio år i Gaza. ”Precis som en fågel bygger bo varje år, måste vi återuppbygga våra hem, hur många gånger de än förstörs. För det finns ingen plats som hemma, och inget hem som ett hemland.”
Boken är ett samarbete med Palestinian Centre for Human Rights. Med boken följer också videoinstallationen ”Killing Time” som består av mobilfilmer från familjers vardag i Gaza. Alla som vi ser i de korta vardagsklippen dog under operation ”Gjutet blod”.
Johan Brink, frilansskribent
Kent Klich.
Killing Time.
Journal Förlag 2013