Redaktionellt | 10 Dec 2018 | Jenny Morelli

En historia om vänskap signerad Magnus Wennman

”En historia om vänskap.” Så beskriver fotografen Magnus Wennman sina porträtt av och berättelsen om Pekka och Matte, två hemlösa män i Stockholm som han följt i tio års tid. Några av hans porträtt är portfolio i nya numret av F.

En historia om vänskap signerad Magnus Wennman Foto: Magnus Wennman

Det är jul och Pekka och Matte tillbringar kvällen i Mattes tillfälliga lägenhet.

Efter att ha mött dem under ett nyhetsjobb 2008 fortsatte han att söka upp dem.

– Ibland tog jag porträtt, ibland samtalade vi bara. Vår relation var helt förutsättningslös, säger han.

Under årens lopp har olika berättelser kring Pekka och Matte och deras utsatta liv publicerats (Rat Capital om Stockholms råttinvasion bland annat) och höstas gick ett reportage i Aftonbladet skrivet av Erik Wiman. Läs mer

Berättelsen fick en ny dimension när Erik Wiman skrev, säger Wennman. Ibland åkte de och hälsade på Pekkas mamma i Bergslagen, där de fick fler pusselbitar från Pekkas bakgrund och Wennman fick veta saker om Pekkas liv han inte känt till innan och som Pekka inte ville tala om själv.

Pekka och Matte bodde i många år under Slussen i Stockholm. Nu är Pekka död sedan ett år tillbaka men Matte lever och har ett boende i Skarpnäck. Wennman fortsätter att träffa honom och det kan nog bli fler berättelser framöver.

– Jag är ju väldigt tydlig med min roll som journalist när jag porträtterar människor, särskilt om de är utsatta. Men med både Matte och Pekka har relationen inte känts som ett jobb; jag har försökt skildra deras vänskap men jag blev också deras vän. De har aldrig bett mig om något, aldrig ställt några krav, de var glada att få bli sedda. Ingen vill vara osynlig. Matte blir igenkänd på stan nu efter att vi publicerat bilder på honom och han gillar läget.

I Magnus Wennmans breda och närapå oöverskådliga bildarkiv finns berättelser om alltifrån skejtare i Kabul, skönhetstävlingar för barn, konflikten i Mellanöstern, ett projekt om sömn och sist men inte minst den prisbelönta serien Där barnen sover som turnerat över världen och fått en enorm publik. Han är fast anställd på Aftonbladet men har det senaste året varit tjänstledig och arbetat för National Geographic.

Namn: Magnus Wennman
Ålder: 39 år
Yrke: Visuell journalist/ Aftonbladet/ National Geographic
Berättelsen: Pekka och Matte: pekkaochmatte.story@aftonbladet.se

Prenumerera på F endast 300 kronor

Erbjudande: Teckna en prenumeration på F under december månad 2018 och få alla nummer 2019 för endast 300 kronor. Läs mer