Redaktionellt | 29 Jan 2023 | Jenny Morelli

Jacob Forsell är död

Fotografen Jacob Forsell (28 maj 1942- 24 januari 2023) var en av sin generations mest tongivande fotografer. Han var medlem i SFF och verksam som pressfotograf på Expressen mellan 1964 och 1990.

 

Jacob Forsell är död

Foto: Håkan Holmberg/Cancerfonden

Senast 2019 uppmärksammades han i Fotografisk Tidskrift i serien ”När allt går åt helvete”. I artikeln med rubriken ”Ingmar Bergman exploderar i ett raserianfall ” berättar Forsell om när han arbetar med filmen Fanny och Alexander. Läs mer

Foto: Jacob Forsell: ”Ingmar Bergman exploderar i ett raserianfall och kallar för mig falsk, feg, lögnare, ynkrygg och en massa andra invektiv som inte låter sig tryckas.”

Flera av hans bilder har blivit ikoniska. Hans porträtt på Astrid Lindgren pryder till exempel den svenska tjugolappen. Han var en fotograf som kämpade hårt för alla fotografers villkor i mediebranschen. Bland annat drev han igenom ”Lex Forsell”, en lag som gav fotografer utökad upphovsrätt. Jacob Forsell var även ordförande i Pressfotografernas klubb, och gav ut ett flertal böcker, bland annat en om fotografen Lennart Nilsson. 1980 fick han utmärkelsen Årets fotograf.

Hans sörjs närmast av hustrun Anitha Forsell och barnen Jochum, Jessica, Jacob Jr, Carl-Johan och Susanna.