Redaktionellt | 15 Juni 2021 | Jenny Morelli

Sublimt om Floridas klimatförändringar

Den rysk-amerikanska fotografen Anastasia Samoylova gör omslag och portfolio till det här numret (F 2 2021) och är aktuell med boken FloodZone på Steidl.

Sublimt om Floridas klimatförändringar Foto: Anastasia Samoylova

Foto: Anastasia Samoylova

– Jag vill varken dramatisera eller skapa överdrifter, inte peka på katastrofer eller skapa bilder som alarmerar. Snarare vill jag observera det jag ser och skildra klimatfrågor på ett mer vardagligt sätt.

Den rysk-amerikanska fotografen Anastasia Samoylova bor och verkar i Florida, USA, där vädret precis som på många andra platser i världen blir allt mer extremt. Florida är varmt temperaturmässigt men även hett finansiellt och Miami är en plats dit folk vill flytta. Nya, exklusiva lägenheter och komplex byggs, ofta står de insvepta i datorgenererade bilder av hur paradiset kommer att se ut när det är klart.

Foto: Anastasia Samoylova

I hettan, fuktigheten, regnet, solen råder en förförisk motsägelsefullhet. Gränsen mellan land och hav är inte knivskarp. Florida sveps in i sina egna mytbilder samtidigt som halvön sakta sjunker i havet. Förruttnelse och nyskapande existerar samtidigt.

– När jag flyttade hit 2016 upplevde jag för första gången hur det var att leva i tropiskt klimat. Jag utforskade staden med kamera och reagerade på hur mångbottnad verkligheten var, det fanns en verklighet utanför mitt fönster och en annan pastellfärgad, uppförstorad i de kommersiella bilderna av staden.

– Översvämningarna och de ständiga skyfallen fick mig att tänka på vad som händer när paradiset är precis lika instabilt som människan. Här finns verkligen en komplexitet, olika lager och spänningar – det är det jag vill uttrycka.

Anastasia Samoylova började lägga upp bilder från sina promenader på Instagram och den brittiske kuratorn David Campany såg dem där. Han skrev senare texten i hennes bok FloodZone som gavs ut på Steidl 2019.

Foto: Anastasia Samoylova

Anastasia Samoylova föddes i Moskva 1984 och började konstskola som 16-åring. Hon har bott i USA i många år och arbetar med flera medier, varav fotografi är ett. Walker Evans är en inspiratör och i sin nästa bok Floridas vandrar hon i hans fotspår. Här visar vi bilder från båda dessa projekt.

– Jag använder mig medvetet av fotografins alla förföriska och attraktiva egenskaper, jag vill locka in publiken i bilderna för att kunna ställa de frågor jag vill ställa. Om man stannar i sin egen sociala bubbla med folk som tycker likadant behöver man inte övertyga någon. Men med fotografi kan man nå utanför den bubblan, vilket är fantastiskt. Så när medier och olika institutioner runt om i världen börjar skriva om FloodZone är det bra, för då får frågorna större spridning. Samtidigt är jag ingen aktivist. Jag är konstnär och vill få fram det sublima. Förmedla något som är större än oss själva.

Många gallerier i Europa och USA är intresserade av att visa FloodZone. Anastasia Samoylova skulle ha deltagit i fotomässan Paris Photo 2020 om inte pandemin kommit i vägen.

– Vi får se vad som händer i höst. Jag hoppas på Paris detta år. Och jag är optimist om klimatfrågorna trots allt, bra saker kan hända om vi är många.

Jenny Morelli

Anastasia Samoylova.

Namn: Anastasia Samoylova
Bor: Florida, USA
Hemsida: anasamoylova.com
Instagram: @anastasiasamoylova

 

Foto: Elis Hoffman

Nya numret av Fotografisk Tidskrift

Om klimatkrisens Florida, mäklarfotografers usla villkor, Paulina Holmgren om att fotografer ska sträcka på sig, Svante Larsson om landskapsfotografi, Marie Lundquist om en bild av Gunnar Smoliansky, recensioner, juridik, praktisk teknik med mera. Läs mer