Samarbete | 15 Nov 2023

"Jag är stolt över att ha glöden och drivet kvar"

Sedan den 1 oktober 2023 är fotografen Martina Wärenfeldt ambassadör för Canon Europe.  -Det känns som ett väldigt ärofyllt och roligt uppdrag, säger hon. 

Foto: Självporträtt

Martina Wärenfeldt har varit nordisk Canon Nordic Photographer i snart 3 år. Ett samarbete hon tyckt varit utvecklande på många plan.

Så hur gick det till när du blev Europa-ambassadör?
-Det var faktiskt Canon Nordic som uppmuntrade mig att söka till Canon Europa och jag ser verkligen fram emot det här växande uppdraget, säger hon. Att vara en del utav ett större sammanhang och ett sådant välrenommerat varumärke som Canon ger mig chansen till värdefulla professionella kontakter, möjlighet till tillväxt, och kanske att kunna påverka och inspirera på en större skala, säger hon.
 
Martina Wärenfeldt är 52 år och bosatt i Växjö. Hon har varit fotograf i 26 år. Hennes specialitet är Fine Art Porträtt som påminner om målningar men hon jobbar även med företagsporträtt och klassiska porträtt.
 
-Jag är stolt över att fortfarande ha glöden och drivet kvar. Och att jag fortsätter utvecklas och når nya härliga mål i karriären.
 
Vad är knepet tror du?

-Kanske för att jag har en förmåga att analysera mig själv och ta på mig ansvar om något inte funkar. Jag skyller aldrig på andra utan försöker tänka om något går fel: var felade JAG någonstans? Och sedan jobba med mig själv som yrkesperson. Dessutom försöker jag alltid vara flexibel och inte fastna i gammalt tänk, säger hon

 Som tonåring drog Martina Wärenfeldt till USA. Hon bodde i Los Angeles först som barnflicka men utbildade sig sen till fotograf. För att få ihop det ekonomiska tog hon bilder på sina kompisar som ville bli skådespelare, modeller och annat i Hollywood. Och så småningom fick hon andra jobb runt om i Los Angeles, framför allt i musikindustrin.

Vad lärde du dig under de åren?

-Man kan säga att jag skolades in i företagande innan jag blev färdig fotograf. Så jag jobbade många timmar för att få ihop det i kombination med skolarbetet, men jag är inte rädd för att spotta i nävarna, att göra det som krävs för att överleva. Det är väl det som kallas ”grit” säger hon.

Du bor i Växjö, men var har du flest uppdrag?
-De flesta lokalt i södra Sverige, men kunder kommer från stora delar av Sverige till mig. Jag håller ju även kurser för fotografer både på hemmaplan och ute i världen. I januari var jag i Colorado, USA och nyligen var jag i Zürich höll en workshop. Oftast föreläser jag om mina kreativa Fine Art porträtt men jag brinner verkligen för företagstänket som porträttfotograf också och försöker få med det i mina workshops. Gillar även att tala om vikten av att värdesätta sig själv. Det är viktigt, och jag vill gärna boosta andra.

 Du har en stor publik även i Norge, eller hur?
Ja det stämmer, jag brukar föreläsa där minst 1 gång om året och har precis varit i Stavanger på fotodagar där, i ett samarbete med Canon. Jag får alltid tänka till lite extra när jag åker till Norge och leverera något nytt så de inte tröttnar på mig. Men ibland får man tänka lite som ett rockband, det är ok att även bjuda på gamla hits. Eftersom jag har haft en hel del föreläsningar i Norge så där har jag båda goa kollegor, som flera har blivit vänner idag och en bra skara följare.

 Märker du av lågkonjunkturen?
-Ja, det är tuffare tider och när mina kunder har det svårt ekonomiskt så är den delen av min verksamhet som är mer ”lyxprodukt” inte direkt prioriterad. Men jag jobbar fortfarande en hel del mot företag och så hittar jag på nya lösningar och ompaketerar vissa produkter för att anpassa efter rådande tider. Jag har till exempel tagit fram ett ”Tinder” paket som jag erbjuder för en vettig peng. För vem behöver inte kärlek i dessa mörka, kalla tider, säger Martina Wärenfeldt.

Läs mer om Martina här. 


Namn:
Martina Wärenfeldt
Bor: Växjö
Hemsida: Warenfeldt.com
Aktuell som: ny ambassadör för Canon Europe tillsammans med Magnus Wennman och Jonas Classon.

Bli medlem i Svenska Fotografers Förbund

Svenska Fotografers Förbund är Nordens största intresseorganisation för de som är yrkesverksamma inom fotografi. Vi vill främja utvecklingen av fotografi och bevaka och befordra fotografins utövares intressen. Ansök här
Foto: Margareta Bloom Sandebäck