Tekniknyheter | 12 Juni 2022 | Sara Arnald

Förbättra din tekniska kompetens med en kurs

Har du svårt att hitta workshoppar som passar dig? Här får du tips av Fs teknikredaktör Sara Arnald.

Kanske känner du av de ökade kraven på dig som fotograf. Du ska inte bara kunna ljussätta och fotografera, nu är nivåkraven på bildbehandling högre och många uppdrag innebär dessutom att du ska kunna filma, klippa och färdigställa rörligt material. Dessutom uppdateras programvaror kontinuerligt och du hinner kanske inte lära dig alla nya funktioner.

Var det några år sedan du gick en utbildning? Har det gått flera år sedan du hade möjlighet att gå en kurs? Pandemin satte stopp för fysiska utbildningar, dessutom kan en minskad omsättning ha inneburit att det inte varit läge att lägga pengar på dyra kurser.

Är du inte ute efter certifieringar för program eller produkter – som oftast sköts av företagen själva – finns dock gott om kunskap och kurser online.

En patentlösning för specifika problem eller funktioner är förstås att googla. Algoritmerna skjuter gärna fram de mest populära lösningarna i flödet, vilket inte alltid innebär att det är de bästa. Detsamma gäller Youtube, som är ett ymnighetshorn av information men tyvärr av varierande kvalitet. Påfallande ofta drivs populära kanaler av kreatörer som har mer karisma än kunskap. Metoder som lärs ut kan vara okej för en amatör – men inte tillräckligt effektiva eller vassa för proffs. Och ibland rena skräpet.

Har du en god grundkunskap är det inte svårt att se vad som är användbart eller inte, men det är förstås annorlunda när nya färdigheter ska inhämtas. Här vill jag slå ett slag för kanaler som drivs av tillverkarna själva, till exempel Adobe, Eizo och Lumix Academy. Att hålla sig inom en kanal med heltäckande innehåll innebär att du kan få hela kurser på köpet. Vill du till exempel lära dig att klippa och color grade:a film med DaVinci Resolve finns flera timmars kompletta kurser på Blackmagic Designs kanal, där du också kan ladda ner materialet som används i filmerna.

Ricci Talks drivs av Ricci Chera som jobbar med utbildning på Nikon School. Capture One har också en matig kanal med allt från specifika tips till inspelade workshoppar.

Kortare filmer kan ibland vara en fördel – varför inte börja dagen med några minuter kunskap till kaffet?

De senaste åren har utbudet av online-kurser exploderat och här finns det massor att hämta. Att det är förinspelat och tillgängligt över hela världen innebär att kurserna blir billiga. På sajter som Skillshare.com och Masterclass.com betalar du en fast månadsavgift och du kan gå hur många kurser du vill. Domestika.org och Udemy.com erbjuder kurser som betalas separat.

Sajterna ansvarar dock bara för plattformen och att videor och material finns tillhanda. De ansvarar inte för att innehållet är fackmannamässigt eller pedagogiskt. Det innebär att det är mycket varierande kvalitet. Kurserna får betyg av tidigare köpare och det lönar sig att läsa feedback, samt att se provavsnitt för att kunna avgöra om kursen är för dig.

På svenska finns Moderskeppet.se. Även Linkedin har startat en kursplattform.

 
 

Sara Arnald, teknikredaktör för F.

Sara Arnald, fotograf (och teknikredaktör för F) Läs mer om henne här

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Vinnare av Publishing Priset 2021. Fotografisk Tidskrift har funnits sedan 1888 men är i högsta grad ett magasin mitt i samtiden. För medlemmar i SFF är den gratis. Här tecknar du en prenumeration. Läs mer