Att byta färg
En allt vanligare fråga från kunderna är om man kan byta färg på ett objekt. En grön bil ska bli blå, en röd vägg ska bli grön. Med rätt verktyg är det enkelt att göra och resultatet blir mycket övertygande.
Photoshop har flera inbyggda verktyg för detta, som till exempel »Ersätt färg«. Men som de som testat denna funktion brukar inte bli så nöjda med resultatet. Tre verktyg som däremot fungerar väl är »Färgfyllning«, »Övertoningskarta« och att konvertera bilden till Lab och göra färgkorrigeringarna i det läget. Vilken som är bäst beror på den ursprungliga bildens utseende.
Ska du ha en exakt färg är den ofta angiven som en PMS-färg. Du kan ta reda på vad det innebär för RGB-färg genom att öppna Photoshops färgväljare och sedan klicka på knappen Färgbibliotek.
När du har öppnat ditt färgbibliotek väljer du först den färgbok som ska användas och skriver sedan snabbt in siffrorna för den färgen som du ska använda. Klicka sedan på knappen »Väljaren«.
Du kommer då tillbaka till färgväljaren och kan där se vilka RGB-värden som motsvarar din PMS-färg. Kontrollera sedan i info-paletten att du får ungefär samma färgvärde.
»Färgfyllning« är den enklaste metoden. Den fungerar bra om man har ett relativt ljust objekt som underlag. Skapa en markering av det objekt som du ska färglägga, lägg till ett justeringslager av typen »Enfärgad« och ändra blandningsläget till »Färg«. Det ger ett snabbt och enkelt resultat.
För att få bättre kontroll på färgens valör så kan du börja med att göra markeringen och sedan lägga på ett kurvjusteringslager först. När du sedan skapar ditt färgjusteringslager kan du länka samman dessa två lager genom att alternativklicka mitt emellan de två lagren. På så sätt utnyttjar du den mask som du skapat för ditt kurvjusteringslager också för ditt färgfyllningslager. När du har dina två lager på plats kan du ändra på ljusheten i din färg genom att justera kurvlagret.
Genom att hålla ner alt-tangenten och klicka på linjen mellan de två lagren styr samma mask båda lagren.
Här är den ursprungliga bilden.
De vita karamellerna har fått en grön färg med ett färgfyllningslager.
Övertoningskarta
En metod som ger dig något större kontroll är »Övertoningskarta«. Jag börjar på samma sätt, alltså skapar en markering och sedan lägger till ett kurvjusteringslager. Jag lägger sedan till ett övertoningslager och förenar detta lager med det underliggande kurvjusteringslagret. Sedan klickar jag i övertoningen för att öppna redigeraren. Här kan jag lägga till de färger som jag vill ha. Färgen längst till vänster ersätter bildens svarta toner, de som är längst till höger ersätter de ljusa tonerna i bilden.
Klicka i övertoningen för att redigera utseendet på din övertoning.
Du kommer då till redigeringsdialogrutan för Övertoning, där du kan välja färgerna som din övertoning ska ha och hur dessa toner ska fördelas över valörskalan.
De lila kulorna har blivit gröna med ett övertoningskarta.
Lab
Den tredje metoden jag använder för att ersätta färger går ut på att jag konverterar bilden till Lab-färgrymden (Redigera > Konvertera till profil). Välj Lab-färg som målfärgrymd. I Lab är bilden uppdelad i tre kanaler, där den första L-kanalen kontrollerar bildens ljushet, a-kanalen kontrollerar bildens röd-grönhet och b-kanalen styr bildens gul-blåhet. Vill jag göra ersätta en röd färg med en grön öppnar jag ett kurvjusteringslager och vänder på kurvan i a-kanalen. Jag kan sedan finjustera färgens nyans genom att dra kurvan upp eller ner.
För objekt som redan är kraftigt färgade är detta ofta den som ger det mest realistiska resultatet. Är det ett neutralt färgat objekt som du ska lägga en färg på är någon av de andra metoderna enklare.
Genom att lägga på en kurva med detta utseende vänds b-kanalens utseende.
De röda gelédropparna har blivit gröna med ett Lab-lager. Även reflexerna på underlaget har färgats in. Eftersom grått fortfarande var grått när a-kurvan inverterats var det enkelt att måla in dessa partier.