Porträtt | 3 Nov 2016

Fotofika med Graciela Iturbide

Den mexikanska fotografen Graciela Iturbide var nyligen i Stockholm då hon har en utställning på Mindepartementet tillsammans med Christer Strömholm. F:s Jenny Morelli tog en fotofika med en dam som helt verkar leva i nuet. Foto: Graciela Iturbide

Fotofika med Graciela Iturbide Foto: Graciela Iturbide

Det var i samband med en Planket-utställning i Stockholm på 1980-talet som den mexikanska fotografen Graciela Iturbide träffade Christer Strömholm. Tyckte uppstod och mötet ledde till en livslång vänskap. Nu visas Graciela Iturbides bilder jämte Christer Strömholms i Stockholm.


Foto: Jenny Morelli

Vi har stämt träff på caféet på Mindepartementet på Skeppsholmen och när jag kommer in sitter där en välskräddad liten dam med vackra örhängen i form skalbaggar i öronen. Estelle af Malmborg, en av Mindepartementets grundare, är också på plats och på (vad som låter som helt felfri spanska) förklarar hon vad Iturbide ska ta vägen efter intervjun med mig. Jag lyckas snappa upp ”Joachim Strömholm, taxi, Anna hjälper dig”.

Graciela Iturbide är född 1942 i Mexico City och staden är fortfarande hennes bas. Hon är aktiv som fotograf och ställer ut på en mängd platser runt om i världen. Listan är på framtida utställningar är lång, efter fyra dagar i Stockholm väntar New Mexiko, Mexiko, Peru och Argentina. Jag frågar hur hon känner inför att visa sina bilder här tillsammans med Strömholm.

-Jag är väldigt glad för det. Utställningen är mycket fint hängt och jag tycker om att se mina bilder tillsammans med Strömholms. Han var en sådan skicklig fotograf, många försöker härma hans stil men lyckas inte. Han var och är unik, säger hon.

Iturbides bilder som vi ser på Mindepartementet spänner från ett antal år och serien är producerad av den spanska organisationen Fundacion MAPFRE som arbetar med sociala frågor. Och många av Iturbides bilder skildrar utsatta människor i olika miljöer. Under ett par år reste Iturbide runt i Mexiko för att porträttera Mexikos indianer. Här finns även serien Fridas badrum, med bilder från Frida Kahlos hem. Intressant att jämföra med Patti Smiths bilder från Frida Kahlos hem som visas på Kulturhuset i Stockholm.

Det senaste stora projekt som Iturbide genomfört är porträttbilder från en bordell i Bangladesh. Hon fick tillstånd av bordellmadamen att ta bilder på alla de prostituerade som samtyckte. Först var alla misstänksamma men det slutade med att alla ville bli porträtterade. Detta projekt kommer så småningom att visa på en utställning i Bangladesh.

Iturbide arbetar enbart analogt, hon har tre kopister, varav en i Belgien (en kopist som lär vara något alldeles särskilt!) och hon har en assistent som hjälper henne med marknadsföring sociala medier. (vilket hon inte gillar att hålla på med!) Från början studerade hon för att bli filmare, den italienska regissören Pier Paolo Pasolini är en stor förebild. Men att det blev fotografi och inte rörligt bild förklarar hon med att hon föredrar att arbeta ensam.

Jag frågar om om hon minns något av sin vistelse i Sverige när hon tog emot Hasselbladspriset men det säger hon att hon inte minns. Det här verkar helt enkelt vara en dam som inte vilar på gamla lagrar utan som lever i och intresserar sig för nuet. Jag önskar henne lycka till och säger att jag hoppas få se henne igen.
-Ja, visst kom till Mexiko City och hälsa på, säger hon.


Foto: Jenny Morelli

 

Öppettider och mer information finns på Mindepartementets hemsida. Läs mer

 

Vill du läsa fler intervjuer med andra fotografer?  Porträtt av fotografer i serien Fotofika