Porträtt | 26 Aug 2021 | Martina Strand Nyhlin

Fotofika med Gunnar Westergren: Mördarjakt, paltkalas och vinnarpokaler

En lokaltidningsfotograf med 50 yrkesår på nacken har förstås en buffé av bilder att bjuda på. Piteåfotografen Gunnar Westergren har startat en webbsida där han frikostigt delar med sig av sina upplevelser genom linsen. Vi tog en fotofika med honom. Text Martina Strand Nyhlin.

Fotofika med Gunnar Westergren: Mördarjakt, paltkalas och vinnarpokaler Foto: Anders Westergren

Vilka minnen väljer man ut när man jobbat med kameran sen tiden med analog filmrulle fram till dagens oändliga digitala möjligheter? Gunnar Westergren började på Norrbottenskuriren som 18-årig lokalredaktör i Älvsbyn och fotade med en tvåögd ”lådkamera” av märket Yashika och hade sedan sin mesta gärning som fotograf på Piteå Tidningen, de sista 2,5 åren som frilans. När han sitter i Piteå-Tidningens arkiv och bläddrar i gamla lägg, eller studerar sina gamla negativ med lupp, förlorar han lätt tidsuppfattningen.

–Jag tänker stanna en timme i arkivet men blir kvar hur länge som helst, det är otroligt hur många jobb vi har gjort, jag blir stolt, säger han.

Jakten på trippelmördaren Juha Valjakkala.

Förut gjorde Gunnar välbesökta föreläsningar sina yrkesår och om samtidshistoria med fotografiet som grund. Men Corona tvingade in honom på webben. På sajten skildrar Gunnar med egna bilder och ord, men låter även sina gamla skribentkollegor berätta om jobbäventyren. Det handlar om jakten på trippelmördaren Juha Valjakkala som slutade med att journalistteamet blev bortkollrade av polisen och missade själva gripandet, om när en intervju med Motörheads ledargestalt Lemmy Kilmister stördes av ett samtal om Gunnars sons sjuka kanin, om livsöden när Piteås inland översvämmades i en av det största översvämningarna bygden haft och om mängder av sportögonblick. Läs mer

Gränslingen.

Bland annat lyckades Gunnar Westergren avgöra SM i Gällivare 1990 genom att fotografera ”vinnaren” Fredrik Nyberg i Alpina SM när han gränslade en port. Bilden toppade sportspegeln med Arne Hägerfors den dagen och Jonas Nilsson gick hem med vinnarbucklan i stället.

– Varken portdomaren eller någon annan såg detta så det blev min bild som avgjorde tävlingen, säger Gunnar.

Sajten innehåller också många klassiska lokaltidningsberättelser – som Pitepaltkalas, Rocktågsfester som ”alla var där på” och reportage – som till exempel den löjromsfiskarreportageresa som SFF’s skribent faktiskt var hurtig nog att haka på som vikarierande ung reporter på äventyr i Norrbotten, trots att avfärden skedde 04.00 på morgonen. 

Tävlingen palt-VM lockade både många deltagare och storpublik till Storforsens dag.

Läsarna får också journalistikens lokalhistoria. Bland annat berättar Gunnar om det han tyckte var den största tekniska revolutionen före digitalkameran: ”Hackspetten från Hasselblad”. Piteå Tidningen hade då god ekonomi och kunde som en av första svenska tidningar köpa in Hasselblads dixelsändare, som gjorde att fotograferna slapp ha med hela mörkrummet på hotellrummet. 

–Det var en revolution, säger han.

Dixelsändaren.

De senaste åren har Gunnar sett lokaltidningsfotografin nedmonteras i Norrbotten, och nu jobbar enbart multijournalister på Piteå-Tidningen. Han hoppas dock att trenden med att ta bort fotoredaktioner vänder.

–I ett tidevarv då det tas så många bilder som nu är det ännu viktigare att professionella produkter håller hög klass, jämfört med sociala medier, säger han.

Gunnar Westergren är i god form men rygg och axlar värker efter år av kamerasläpande. Han har därför köpt en mycket lätt kamera, en Sony RX10 IV och har en fast optik med brännvidden 24-600mm/4. För dokumentera vill han fortsätta göra.

–Jag ser bilder hela tiden, att vara fotograf är ju att se, det tappar man inte för att man är pensionär, säger han.

Här hittar du Gunnar Westergrens blogg

Foto: Maja Forsslund.

Porträtt på fotografer

Här har vi samlat flera porträtt vi skrivit under årens lopp. Bilden till vänster är tagen av Maja Forsslund som vi träffade för några år sedan. Här kan du läsa mer. PS. Vill du själv skriva ett portätt på en fotograf eller filmare? Kontakta redaktionen@sfoto.se