abcdefefhsi
Porträtt | 9 April 2018 | Lennart Durehed

In memoriam Lars Hall

Reklamlegendaren och konstsamlaren Lars Hall är död. Lennart Durehed minns sin vän och den starka kraft han utgjorde för svensk fotografi. De två drev galleriet Camera Obscura tillsammans i Stockholm på 70- och 80-talet. 

In memoriam Lars Hall Foto: Lennart Durehed

Lars Hall på Fifth Avenue, New York 1977.

Lars Hall (1938-2018) är saknad av väldigt många. Flera gemensamma vänner har hört av sig med sin egen historia om vad han har haft för påverkan i deras liv. Lars hade alltid kloka råd att komma med, alltid engagerad och inspirerande.

Första gången jag träffade Lars Hall var när jag just hemkommen från New York 1976 sökte kontakt med de art directors som verkade intressanta att arbeta med. Lars stod överst på den listan. Han var väldigt öppen och intresserad av allt som hände inom konst fotografin. Vi kom genast att prata om New Yorks konst scen där fotografi fått en allt större plats.

Vi fick iden att starta ett fotogalleri för att visa de utställningar som inte hade ett forum Stockholm. Vi åkte till New York och besökte alla viktiga gallerier och museer. Ett år senare, 1977 startade vi galleri Camera Obscura i Gamla Stan med en Irving Penn utställning.

Under de sex år vi drev galleriet hade vi många intressanta samtal om vilka utställningar vi skulle göra. Han hade ett säkert öga och stort engagemang och var alltid nyfiken på nya bilder. Det var ju en stor fördel för galleriet att Lars var en av Sveriges bästa art directors och gjorde annonser och trycksaker för galleriet med hög klass. Affischerna från utställningarna är samlarobjekt idag.

Efter galleriet stängde 1983 så fortsatte Lars att samla fotografi, en samling som med tiden blev en av de viktigaste samlingarna i Sverige. Han var dessutom en kraft i många institutioner som är verksamma inom fotokonsten. Både som art director och som medlem i styrelser och olika grupperingar.

Jag saknar samtalen vi hade och påminns ofta om Lars verksamhet, i stadsbilden syns fortfarande mycket av hans typografiska konst.

Lennart Durehed, april 2018.