Porträtt | 7 Aug 2017 | SFF

In memoriam Marianne Malmqvist

Marianne Malmqvist dog i somras efter en kort tids sjukdom. Birgitta Karlsson, SFFs tidigare kanslichef, minns en viktig medspelare i förbundets verksamhet.

In memoriam Marianne Malmqvist Foto: Ulf Lundin

Marianne Malmqvist, mångårig medarbetare på SFFs kansli, avled i juli efter en kort tids sjukdom. Hon kom till SFF i mitten av 80-talet för att ta hand om förbundets medlemsregister och telefonväxel plus allt som i övrigt hör till dessa grundläggande funktioner i förbundets verksamhet.  Med sin noggrannhet, flexibilitet, effektivitet och lojalitet blev hon en viktig medspelare i förbundets verksamhet ända fram till sin pension 2008.

Att hon kunde hålla många bollar i luften visste vi som sett henne dribbla i Järva SKs damfotbollslag på 70- och 80-talet. Att hon även hann med att vara ”fotbollsmorsa” och tvätta pojklagens strumpor och tröjor visade på stor arbetskapacitet. Den var nödvändig. Förbundet var på den tiden organiserat i fem självständiga juridiska enheter med var sin administration och styrelse, plus sex kretsar som höll den regionala verksamheten igång. Det var mycket att hålla reda på, men betydde stor vitalitet i verksamheten. Så mycket post som hon bar iväg, varje dag!

Organisationsformen förenklades på 90-talet och det administrativa arbetet underlättades genom den digitala teknikens intåg. Det blev databaser och e-post, nu i större omfattning då medlemsantalet växte vartefter. Satsningen på Fotografisk Tidskrift – från enkel medlemstidning till professionell tidskrift - innebar att prenumerationshanteringen, som hon också ansvarade för, blev en större del av det dagliga arbetet.

Många, många är de medlemmar som genom åren hört Mariannes väna stämma och fått svar på sina frågor, alltid med hennes lugna skånska temperament.
Hon kom från Kristianstad, men blev Stockholmare.

Efter pensioneringen 2008 kom bangolf – utöver familjen och barnbarnen – att bli hennes stora intresse. Som den bolltalang hon var sopade hon banan med klubbkamraterna i Akalla bangolfklubb och tog hem finaste titeln i fjol, Mästarnas Mästare! Så klart upptäckte klubben hennes administrativa förmåga och tjänstvillighet. Hon blev dess kassör, ett uppdrag hon gladdes åt ända fram tills 14 juli då hon somnade in.

Marianne sörjs närmast av maken Björn, barnen Jörgen, Ola och Per med respektive samt barnbarnen Lukas, Molly och Isa.

Birgitta Karlsson, arbetskamrat och vän


Foto: Ola Malmqvist

Begravningen äger rum onsdagen den 9 augusti 11.30 i Silverdalskapellet, Sollentuna.
För deltagande kontakta bardels@ignis.se eller ring 08-340280