Rovdjur / Lappugglan
Rovdjur
Magnus Elander, Staffan Widstrand (foto och text)
Johan Lewenhaupt (text)
I lappugglans skog
Göran Ekström (foto och text)
Båda Bokförlaget Max Ström
DE VÄJER INTE för det kontroversiella. Med kunskapsinitiativet ”De 5 stora” ville Elander, Lewenhaupt och Widstrand skaffa sig en egen bild av hur rovdjursverkligheten kan se ut på ort och ställe, ur olika synvinklar och sedd genom många människors ögon. Rovdjuren som avses är varg, björn, lodjur, järv. Och människan.
Resultatet av resor, enträget arbete, stor uthållighet och kunskap blev en fantastisk bok. Författarna problematiserar både i bild och text i en kombination av reportage och debattinlägg där människor med olika åsikter får komma till tals.
Och det är häftig fotografi långt från dekorativ men intetsägande naturbildsgenre. Dels får vi vara voyeurer och erbjuds ta del av svåråtkomliga motiv – i och för sig grunden i mycket fotografi. Men utgångspunkten – densamma som i klassisk dokumentärfotografi dvs. att förutsättningslöst söka sig till det utsatta, gränsområden, det farliga – leder till att fotograferna lämnar de konventionella djurporträtten. De har en hållning och ett starkt intresse. Och det märks. Att ha lyckats fånga unika motiv kan ju presenteras som en serie naturkickar, men boken håller en saklig ton.
Sedan klarar Elander och Widstrand också att göra spännande bilder. Jag vet inte om någon naturfotograf tidigare kommit så nära bröderna von Wrights grymma och uttrycksfulla djurillustrationer. När texternas problematik framöver kan kännas överspelad, kommer bildmaterialet att fortleva.
Betydligt mer traditionell är I lappugglans skog från samma förlag. Göran Ekström berättar i text och bild om den ursprungliga naturen via det nordiska skogslandet. Ekström är väl förtrogen med och i sin miljö och sina motiv och visar många närgångna fågelporträtt.
Texterna utgår från fotograferingstillfällena, men de tyngs av språkliga klichéer och hans egna värderingar som ibland blir väl beskäftiga: ”Men överlever de små dunbollarna den här känsliga perioden och får växa till sig blir de förvandlade till vackra vildmarksmusikanter, som framöver kommer att sprida härlig stämning i sena sommarkvällar runt någon fiskrik skogssjö med djupt klarvatten.”
MARIE NILSSON