Reserapport från Kavalla: Paul Hansen okt-nov 2018
”Det här stället har bra ”Feng shui”. Det är det första vi säger när vi knastrat oss över den vitgrusiga entrén med tunga resväskor och kliver in genom dörren, eller rättare sagt porten. Tung och massiv är den.
Feng är kinesiska och betyder vind. Shui betyder vatten. Enligt den kinesiska kulturen är vind och vatten förknippad med god hälsa och läran om ”Fengshui” handlar om hur den fysiska miljön, på gott och ont, påstås påverka levande ting.
Vinden uppe på sluttningen svalkar skönt efter en dag på marknaden i byn som 60 000 invånare kallar hem. Kavalla känns som en liten sömnig genomfartsort för turister på väg annorstädes, många tar färjorna över till den mycket mer turisttäta ön Thassos.
Vattnet har man milsvid utsikt över från de magnifika altanerna, eller från taket där det finns solstolar att tillgå och linor med soltorkad tvätt slött svajar i den heta vinden.
Funkishuset från 1936 har tjocka väggar vilket gör det relativt svalt inomhus. När man arbetar inne i det gemensamma rummet känns det dock väldigt skönt att ha tillgång till luftkonditionering. Under de fyra veckor som jag arbetade med min nästa fotobok och redigerade film bodde jag in mig ordentligt. Hustrun Christina satt ett bord bort och arbetade även hon.
Rummen i Kavalla huset kan hyras av arkeologer, forskare, författare, fotografer och andra med liknande kall. Huset, läget och upplägget – den arbetsmässiga Feng Suin” är i min mening idealisk. Att åka hit och arbeta när det krävs en mer koncentrerad period på några veckor är ett ypperligt upplägg. Är man lite driftig och har tur kan man söka stipendium. Författarförbundet och SFF, Svenska Fotografers Förbund turas om att ha ett rum bokat till stipendiater. Svenska Tecknare har alltid en stipendiat.
Arbetsgången blev snabbt en smidig rutin, laga frukost i det gemensamma köket, umgås lite med grannar (ofta väldigt trevliga sådana) och sedan ett första pass vid datorn. Det finns två fasta datorer att tillgå och en printer, men eftersom jag främst redigerade film använde jag en egen. Sedan lunch, oftast grekisk sallad på terassen, kanske en kort tupplur och så ännu ett pass fram till middagen. Av och till kommer föreståndaren Elisabeth Gullberg och tittar till så att allt löper smidigt. Hennes personal, från städare till trädgårdsmästare håller hus och trädgård i ett mycket bra skick.
Mina fyra veckor flöt förbi som om de vore en. Sällan har jag kunnat vara så effektiv som här.
För ett par veckor sedan fick jag veta att den film och det reportage ”En man som hette Ragnar” blivit belönat med ett antal priser, både i Sverige och utomlands, vilket gör mig väldigt glad.
Om arbetsgudarna står oss bi kommer Kavalla ganska snart åter utökas med ett par personer som har mycket att göra, många distraktioner hemmavid och längtande efter kombinationen av svensk-grekisk Feng Shui – inspirerande och vilsam på samma gång.
På återseende!
Paul Hansen