Tester | 8 Juli 2018 | Stefan Ohlsson

Finns den ideala kameraremmen?

Frågan om vad som är den perfekta kameraremmen verkar ha lika många svar som det finns fotografer. Ska det vara en läderrem, rem av neoprene eller en rem gjord av samma material som används för bilbälten? Och det är bara materialet. Lika hett är ju om den ska vara kort eller lång, handlovsrem eller bärsystem för två kameror.

Finns den ideala kameraremmen?

Ett märke som fått ett snabbt genomslag är Peak Designs remmar. Det utmärkande med deras remmar är anslutningen till kameran med så kallade ankarfästen. Runda fästen som sätts i kamerans vanliga anslutningar. Sedan ansluts remmen i dessa ankarfästen. Det gör att det är snabbt att ta av och sätta på en rem.
Varför vill man då ta av remmen? Ta som exempel när du har kameran på stativ och fotograferar en blåsig dag. Underbart att slippa ha en rem som floppar runt i vinden. Men det finns ju flera orsaker till att denna idé är smart. Du kan till exempel ha en bred rem för de dagar du har den feta telezoomen på kameran, och nästa dag har du satt på ditt pannkaksobjektiv och använder handlovsremmen.

Bygeln som låses med hjälp av små magneter.

Men vore det bara för ankarfästena skulle jag inte vara så förtjust i remmen. En annan del som inte fått samma uppmärksamhet, men för mig är minst lika viktig, är det smarta sättet att reglera längden på remmen. Genom att använda magnetiska fästen är det extremt snabbt och enkelt att korta av eller förlänga remmen. Lyft på bygeln, dra sedan till den önskade längden och släpp ner bygeln. Magneterna låser fast bygeln och förhindrar att längden ändras. Det är en funktion som jag länge har saknat på de remmar jag har haft.
Är då detta den ideala remmen? Nej, det finns fortfarande utrymme för förbättringar. Eftersom remmen är gjord av samma material som används för bilbälten är remmen rätt obehaglig mot halsen. Någon form av mjukt material som sveps runt remmen vore skönt att ha. Naturligtvis ska den vara avtagbar, så de dagar jag använder remmen diagonalt över bröstet, då är ju detta mjuka material bara i vägen.
Men vid sidan från detta har jag svårt att hitta några anmärkningar. Och det är också skönt att slippa den stora, blaffiga noteringen på remmen att detta är en Canon 5D mkIV eller en Nikon D850. Här finns ingen text på remmen.

Läs mer…

P.S En generation av ankarfästen hade problem med hållbarheten. Ett par av alla de levererat har brustit. Peak Design erbjuder gratis utbyten av alla dessa ankare. Läs mer…