25 Sept 2019 | SFF

Mikael Jansson nominerad till regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar

– Svenska Fotografers Förbund är mycket glada att Sveriges regering lyfter fram Mikael Jansson och fotografi genom nomineringarna till exportpriset. Mikael Jansson har med sitt arbete bidragit till svensk export och stärkt sverigebilden i utlandet, detta är ett fint erkännande av det, säger Åsa Anesäter, verksamhetsledare på Svenska Fotografers Förbund

Mikael Jansson nominerad till regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar

Miael Jansson är nominerad till regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar.

För andra året i rad uppmärksammar regeringen svenska exportframgångar inom de kulturella och kreativa näringarna med ett pris, som delas ut av utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg under en ceremoni den 2 oktober.

Med priset vill regeringen lyfta personer eller företag som under 2018 bidragit till både svensk export och en stärkt Sverigebild i utlandet. De nominerade är alla verksamma inom någon av de kulturella och kreativa näringar där Sverige och svenska företag utmärker sig internationellt: arkitektur, dataspel, design, film och TV-produktion, fotografi, konst, litteratur, media- och marknadskommunikation, mode samt scenkonst.

Vinnaren presenteras av utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg vid en prisutdelning den 2 oktober. 

– De nominerade till årets exportpris visar att Sverige är en innovativ kraft att räkna med i världen. Våra kulturella och kreativa näringar bidrar till att väcka en nyfikenhet kring Sverige och sprida bilden av ett modernt och attraktivt land, säger Anna Hallberg.

De nominerade till regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar 2018 är:

Dataspel: Josef Fares

Film och TV-produktion: Chimney

Fotografi: Mikael Jansson

Litteratur: Norstedts Agency för ”Millenniumserien”  

Konst: Stiftelsen Hilma af Klints verk för ”Hilma af Klint-utställningarna

Mikael Jansson tilldelades förra året Svenska Fotobokspriset för Witnesses. Läs mer om det här