Recension | 5 Jan 2009

Sheraton Years

Sheraton Years

Sheraton Years: Stockholm Skateboarding 1990-1999
Jens Andersson (foto)
Martin Karlsson (text)
Lexivision

JENS ANDERSSON har varit dubbelt aktuell i höstas. Först med utställningen The Kodak Hill Project på Dieselverkstaden i Nacka, sedan med boken Sheraton Years. Där med aktuella arbeten, här med en samling arkivbilder från nittiotalet. I Sheraton Years: Stockholm Skateboarding 1990-1999 får vi följa ett antal ungdomar som hittar sina kicks i att korsa stadens parkeringshus eller glida nerför torgtrappor. Bild för bild förses med namnet på skejtaren eller också med namnet på platsen. Ställen som Sheratons garage och Sergelfontänen fick smeknamn som Sängkammaren och Sergelpinnen. Staden hade blivit ett fysiskt underlag som kunde värderas efter antalet trappsteg och betongens finkornighet.

Det vi får se av skateboardåkningen är asfalt, sår och väldiga hopp. Men för det mesta handlar boken om själva skejtarna, sittandes, tittandes, festandes. Det blir en sorts bakom-kulisserna där inte sporten som sådan står i centrum utan ett gäng udda individer, tillfälligt sammansvetsade i en känsla av uppbrott och den gemensamma hängivenheten till sin sak. Pubertala poser blandas med i och för sig ointressanta bakgårdar, ovälkomnande parkeringshus med udda porträtt. Fokuseringen på enskilda moment, tricks, poser och kompisens bil vittnar om den intensitet som fotografen fick uppleva under dessa år. Fram till någonstans vid 1997 är bildkvalitén ofta undermålig, eller helt enkelt sekundär, sedan börjar bilderna ta form, börjar fotografen få grepp om det som försiggår. Att Sheraton Years sätter streck före millenieskiftet och därmed utesluter den fotografi Andersson idag lever på utgör en del av bokens värde. För det är inte fotografen Jens Andersson som boken handlar om utan den tiden som präglade dom som var med. Martin Karlsson, som även han växte upp i Sheratons gravitationsfält, skildrar nittiotalets skateboardkultur i en lång och närgående text.

Martin Ander, som står för formgivningen, har lyckats med att ge boken en clean och respektfull layout, vilket säkert inte var det lättaste med tanke på det varierande bildmaterialet. Det lyckade samarbetet dom tre emellan gör Sheraton Years till en bok som bör fungera även långt utanför Stockholms skateboardkretsar.

ALEXANDER DE CUVELAND