Redaktionellt | 25 Sept 2023 | Jenny Morelli

Fotograf med New York som bas

Pontus Höök har arbetat som fotograf i New York i 26 år. Att ha koll på förändringar och anpassa sig efter läget är hans bästa tips till den som vill göra det han gör.

Fotograf med New York som bas

Foto: Laura Sutton

1997 kom Pontus Höök till New York utan någon större plan på hur han skulle överleva som fotograf.

-Jag åkte hit på vinst och förlust, såg inga som helst hinder eller problem, jag bara körde på och flyttade, säger han.

Efter 26 år på plats med flera stora svenska kunder under åren; Dagens Nyheter, Aftonbladet och Dagens Industri, samt annan nordisk media, måste man nog kalla honom minst sagt etablerad. Han lever med sin familj strax norr om Washington Square Park i Greenwich Village. 


Hans verksamhet överlevde både börskraschen 2008 och pandemin 2020. Efter 2008 gjorde lågkonjunkturen att det blev mindre resande, men det passade honom bra eftersom han fick då mer tid att spendera med barnen.

-Under pandemin försvann inkomsten för många fotografer, inte minst för de som fotade bröllop eller event. Jag hade tur, för mitt jobb var att fota det som hände där ute. Inte bara pandemi-relaterade saker utan också Black Lives Matter demonstrationer som hände under samma tid.

(Och ja förstås fick han själv covid, pressfotografer var väldigt utsatta)

När jag frågar om han har några råd till den som eventuellt vill göra det han gör svarar han att man måste vara om sig och kring sig.

-Man måste ha koll på förändringar, anpassa sig efter läget, säger han.

Dessutom måste man ha disciplin.

-Särskilt när man som jag jobbar hemifrån och har familjen omkring mig, så kan det vara svårt ibland, men med disciplin så funkar det.

Förutom tidnings- och magasinjobb blir det en del bröllopsfotograferingar med svenska par, men svag dollarkurs och inflation har påverkat mängden svenskar som kommer till New York. De som ändå väljer att komma över för att gifta sig lägger stora pengar på flyg och boende, och prioriterar inte alltid att lägga pengar på fotograf.

Framöver väntar bilmässa i Detroit och öppnandet av FN:s Generalförsamling i New York. Nästa år är det dessutom val i USA som brukar betyda många uppdrag. Åren som frilans har lärt honom att ibland kan det kännas trögt att sälja in jobb, men så plötsligt händer något stort och det blir som att vrida på en kran.

Foto: Laura Sutton

Namn: Pontus Höök
Bor: New York
Hemsida: pontushook.com
Instagram: @lookforhook

Jobbar nu bl.a för: Dagens Nyheter, GöteborgsPosten, Svenska Dagbladet, Kauppalehti och NTB.