Reserapport Kavalla | 5 Nov 2018 | SFF

Reserapport från Kavalla: Björn Engberg april-maj 2018

En flygresa tur och retur Stockholm-Thessaloniki släpper ut ca 0,31 ton koldioxid per person. Det är mycket koldioxid. Ungefär lika mycket som du sparar in på att återvinna alla dina plastförpackningar i 10 år. Sådana här tankar har plågat mig länge och jag försöker därför sluta flyga.

Reserapport från Kavalla: Björn Engberg april-maj 2018 Foto: Björn Engberg

Foto: Björn Engberg

Att tågluffa till Kavala tog mig och min flickvän Hanna tre dagar och två nätter. Resan gick genom Danmark och Tyskland, över Alperna till Venedig, längs Italiens östkust, över Adriatiska havet med färja och sen tvärsöver norra Grekland till Kavala. Det var en vacker rutt och vi gjorde många mysiga stopp. Helst hade vi åkt tåg hela vägen då färjor inte heller är så miljövänliga, vi hade en plan att ta tåget via Serbien och Makedonien till Thessaloniki men tyvärr gick inte det under våren.

Om ni vill åka tåg till Kavala så testa appen Railplanner, den gör det lite enklare att förstå vilka tåg som går hur och när. Vi köpte Interrail-biljetter och vi såg många andra som gjort likadant. Jag fick känslan av att det var ovanligt många i vagnarna som var ute på långresor. Kanske är det något som börjar hända, kanske börjar fler inse att våra flygvanor är ohållbara. Jag hoppas att det är så och att det gör att det snart blir enklare och billigare att ta tåget genom Europa.

PS. Kavalla var toppen! Vi fick mycket gjort, jag redigerade bilder till en bok och Hanna målade. Förutom gästerna i huset som var trevliga, träffade vi många katter, hundar, sköldpaddor (det bor en på husets tomt), en tjock svart orm och en lång silvrig (jag trasslade nästan in mig i den när jag kom emellan den och två flyende möss). Vi såg också många fina blommor, framförallt i bergen ovanför staden som var fulla av rosa Snårvindor, blåskimrande Jungfrun i det gröna och vitblommig Timjan.

Björn Engberg, Kavalla-stipendiat 2018