Lysrör för betraktning och arbetsljus
Jag har ofta visat hur viktigt det är att ha ett bra betraktningsljus för att man ska se bilder på rätt sätt. Ser man bilden under felaktig belysning kommer färgåtergivningen ändra sig, även om färgseendet har adapterat mot det nya ljuset.
Det är samma fenomen som uppstår när man ser kläder i lysrörsljus och som sedan ändrar färg när man ser dem i dagsljus. Det är därför viktigt att man använder ett korrekt betraktningsljus när man ska bedöma färgen på en bild, vare sig den kommer från en skrivare eller från mörkrummet. Enligt ISO-standarden ska färgtemperaturen vara 5000K ±300K och ljusstyrkan ska ligga på 500 lux om man ska jämföra en utskrift med en skärmbild. Ska man bara bedöma en bild bör ljusstyrkan höjas till 2000 lux.
Trots att vårt färgseende anpassar sig efter olika ljusförhållanden kommer vi se olika färger på olika sätt under olika ljusförhållanden. Färgerna i den översta raden visas i dagsljus, i den andra raden under glödlampsljus och i den tredje och fjärde raden används olika lysrörsbelysningar. Trots att vårt färgseende kan anpassa sig så att vi upplever vitt som vitt (femte raden från vänster) så ser vi vissa färger helt annorlunda under olika ljus.
Lika väsentligt som ett bra betraktningsljus för att se utskrifter i, lika viktigt är det med en bra rumsbelysning när man ska bedöma färger på en skärm. Belysningen i rummet bör ha samma färgtemperatur som skärmen har. Det är också viktigt att ljusstyrkan inte är för hög eller för låg på rumsbelysningen. Runt 50-100 lux ger en bra balans mellan skärmens ljusstyrka och rumsbelysningens.
Skärmen är kalibrerad till 5300K i båda bilderna. I den vänstra har jag tagit bilden i glödlampsljus. Kameran är också vitbalanserad efter glödlampsljus. I den högra bilden har jag använt lysrörsljus med en färgtemperatur på 5000K. Kameran har också vitbalanserats efter denna färgtemperatur. Tekniskt sett är bilden korrekt, men det är inte så här vi upplever situationen.
Här har jag strävat efter att balansera den vänstra bilden så att den stämmer överens med det visuella intryck som jag fick vid fotograferingen. Som du ser är det fortfarande ett blått stick i skärmen, men mycket svagare än det som kameran visar. Den högra bilden, som är tagen under 5000K-belysning, visar fortfarande en korrekt färgåtergivning på skärmen.
Bra ljuskällor är därför viktiga. Jag har tidigare testat ett antal olika lysrör och fick då bäst resultat med ett lysrör från Just Normlicht. Det var det rör som gav bäst färgåtergivningsindex. Jag har sedan dess använt deras lysrör både som betraktningsljus för printar och som rumsbelysning. Mina skärmar är kalibrerade så att jag upplever dem neutrala i den belysningen.
Jag har nu fått tillfälle att testa ett lysrör som heter Viva-Light Full Spectrum T8. Den ger ett ljus som min EyeOne Pro spektrofotometer mäter upp till 4600K. Just Normlicht ger ett något varmare ljus på 4450K. Skillnaden är tydligt synlig. Belysningen blir märkbart kallare med Viva-Light. Färgåtergivningsindex mäts upp till 96, där Just-rören gav ett index på 95.
Dagsljus ger en jämnt fördelad kurva, utan några kraftigt markerade spikar. Att konstruera ett lysrör med samma egenskaper är omöjligt. Vad tillverkarna försöker göra är att få fram en belysning som inte gör att någon del av färgerna missgynnas. Lysrören från Just Normlicht och VivaLite ger en snarlik spektral fördelning, med ett undantag. Den höga toppen vid cirka 620-630 nm för Just medför att ljuset upplevs något varmare.
När jag blandade rör från de två tillverkarna upplevde jag att de delar av rummet som belystes av Viva-Lite rören var betydligt kallare och också något grönare än de som belystes av Just. När jag bytte ut alla rör till Viva-Lite rör minskade den känslan, men jag skulle behövt kalibrera om min skärm till ett högre värde för att jag skulle få en helt neutral återgivning i rummet.