abcdefefhsi
Redaktionellt | 9 Jan 2023 | Jenny Morelli

Utställningar att se 2023

När DNs konstkritiker Birgitta Rubin skulle sammanfatta vad som gjort starkt intryck under konståret 2022 nämnde hon särskilt fotografi.*  Även 2023 ser ut att utvecklas till ett bra år för konstformen.

Utställningar att se 2023

Bild ur "Wikiland" av Klara Källström och Thobias Fäldt.

Bland Hasselblads utställningar märks bland annat 202 människor i ett rum, porträtt ur samlingarna tagna av trettiosju fotografer. En mångfald av historier och porträtt som visar en större berättelse om personen, om fotografen och/eller om samhället i stort. Vernissage 11 februari. Senare i år är det dags för duon Klara Källström och Thobias Fäldt att ha sin första stora svenska separatutställning där. Utställningen kommer att visa ett stort urval av verk från 2011 – 2023 och öppnar den 11 februari. 

Kulturhuset i Stockholm lyfter precis som Hasselblad fram porträtt. Den 27 januari öppnar Bowie by Sukita med bilder av den japanska fotografen Masayoshi Sukita som i många år porträtterade ikonen David Bowie. Sukita, som följde Bowie under 40 år, står bakom många av de mest välkända porträtten av artisten som till exempel skivomslaget till den kultförklarade skivan Heroes från 1977.

Och på Kulturhuset pågår fortfarande Mary Ellen Marks starka The Lives of Women som skildrar kvinnoöden från de senaste 50 åren. Den visas till och med den 29 januari.

David Magnussons ”This too shall pass”

David Magnussons verk این نیز بگذرد (This Too Shall Passär ett försök att rikta fokus mot migranters desperata situation i Europa i dag och har samtidigt ambitionen att tydliggöra problemen med representation inom fotografi. Hans utställning går att se på Västerbottens Museum fram till den 2 april

Roy Andersson visar stillbilder ur sin senaste film Om det oändliga på Artipelag. Utställningen Jag såg öppnar den 13 januari. Enligt regissören rör sig filmen och bilderna mellan nutid och dåtid och skildrar historiska personer.

Ulf Lundin ställer ut Best of Sweden på Galleri Magnus Karlsson med vernissage den 28 januari.  

Tore Hagmans Det ovanliga i det vanliga med bilder fotograferade på landsbygden och mindre samhällen i Västergötland visas på Abecita, Borås fram till den 22 januari.

News Flash som tar med oss på en tidsresa genom nyhetsbyrån TT:s enorma bildarkiv från år 1921 till i dag går att se till den 12 februari  på Fotografiska.

I A Linnean Collection på Galleri Glas, Stockholm, visar Lena Granefeldt ett trettiotal fotografier från Carl von Linnés herbarium för första gången. Vernissage den 2 februari.

Och en av de upplevelser som Birgitta Rubin utnämnde till en av förra årets starkaste: Nan Goldins This will not end well på Moderna Museet pågår fram till den 26 februari.

Läs om flera av vårens utställningar här

*Birgitta Rubin och Mårten Arndtzén sammanfattar konståret 2022 på P1. Lyssna här

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

 Fotografisk Tidskrift har funnits sedan 1888 men är i högsta grad ett magasin mitt i samtiden. För medlemmar i SFF är den gratis. Här tecknar du en prenumeration. Läs mer