Förbundsnytt | 12 Mars 2020 | SFF

Information om coronaviruset

Senast uppdaterad 3 april. Här samlar vi löpande information, länkar och artiklar med anledning av coronaviruset. 

Information om coronaviruset

Vad gör Svenska Fotografers Förbund?
SFF jobbar löpande med att informera medlemmar, branschen och politiker om läget. Vi har rådgivning och en stödjande funktion. Vi samarbetar med KLYS och andra medlemsorganisationer. Här samlar vi alla artiklar om vårt politiska arbete. Läs mer

Svenska Fotografers Förbunds krisfond. Med en krisfond försöker vi att stötta upp med medel direkt i enskilda företag som drabbats hårt. Nästa ansökningsperiod är 1 april – 8 april.

Hjälp oss kartlägga effekterna av corona för er verksamma inom det fotografiska fältet.

 

Vanliga frågor och svar:

Korttidsarbete- vad gäller nu?
Korttidsarbete innebär att arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaden.  Stödet kommer att finnas tillgängligt att söka 7 april. Våra jurister kan hjälpa dig i processen. Läs mer

Jag har aktiebolag – hur gör jag för att korttidsarbeta?
Du kan ansöka om stöd för korttidsarbete på Tillväxtverkets hemsida. Läs mer. Om du inte har kollektivavtal behöver du i stället skriva en överenskommelse om korttidsarbete med minst 70% av de anställda. Dessa överenskommelser kan även gälla retroaktivt. Här hittar du en avtalsmall.

Vad gäller mig som har enskild firma?
Enskilda firmor omfattas i dagsläget tyvärr inte av reglerna om korttidsarbete, men du kan däremot ansöka om anstånd med inbetalning av skatt och moms samt få en schabloniserad sjukpenning utbetald för de första 14 sjukdagarna. Regeringen har även föreslagit en nedsättning av egenavgiften. 

Hur söker jag tillbaka skatt och moms?
Vill du ansöka om anstånd med inbetalning av skatt, avgifter eller moms gör du detta genom att fylla i blankett SKV 4839, som du hittar här. Mer information om anstånd med anledning av virusutbrottet hittar du här. Vill du ändra din debiterade preliminärskatt gör du det genom tjänsten Preliminär inkomstdeklaration på Skatteverkets hemsida. Läs mer eller genom att fylla i blankett SKV 4314 (om du har enskild näringsverksamhet) eller blankett 4313 (om du har ett aktiebolag). Regeringen föreslår nu även tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter för företag som har under 30 anställda under perioden 1 mars – 30 juni 2020.

Hur gör jag om jag blir sjuk?
Ansök om sjukpenning på Försäkringskassans hemsida. Om du har enskild firma ansöker du här och om du har aktiebolag ansöker du här.

Kan jag ansöka om lån för att finansiera mitt företag?
En statlig lånegaranti föreslås nu av regeringen, vilket skulle innebära att staten garanterar 70% av nya lån (upp till 75 miljoner kronor) från bankerna till företag som på grund av det nya coronavirusets följder har fått ekonomiska svårigheter. Vi uppdaterar information om detta löpande. Läs mer

Andra organisationers information:
Företagarna kan ge svar på frågor om skatter, pensioner och företagande (länk)
Journalistförbundets samlingssida om corona (länk)
Hitta en rådgivare nära dig genom Verksamt (länk)
Konstnärsnämndens information (länk)

SFFs kansli:
Juridisk rådgivning: måndag-torsdag 09.00–12.00
Rådgivning i pris- och marknadsfrågor: måndag-onsdag 09.00-12.00.
Medlemsfrågor och övriga frågor: måndag-torsdag 09.00–12.00
Kansliet jobbar hemifrån och vi ber om överseende om det är svårt att komma fram på telefonen. Vi nås bäst på e-post där vi svarar precis som vanligt. Kontaktuppgifter till kansliet hittar du här.